2015

izbori

• 94 кандидати за 15 кметски позиции
За сравнение: за участие в местните избори през 2011 г. са регистрирани 114 кандидати за кмет
• максимален брой кандидати за кмет: по 10 в общините Севлиево, Троян и Трявна
За сравнение: на местните избори през 2011 г. в Ловеч са регистрирани 15 кандидати за кмет, а през 2007 г. кандидатите в същата община са 18.
• само по 2-ма кандидати за кмет в общините Летница и Угърчин
• 8 кметове са избрани на първи тур (Антоново, Априлци, Габрово, Елена, Летница, Луковит, Омуртаг и Угърчин). Кметът на Община Габрово е избрана с 68.38% от гласувалите.
• с 81.04% от гласувалите на втори тур е избран кметът на Община Ябланица
• за кметове на 4 общини са избрани жени. 
За сравнение: през изминалия мандат начело само на 2 от 15-те старопланински общини бяха дами – Таня Христова (Община Габрово) и Донка Михайлова (Община Троян). Те са преизбрани за кметове за мандат 2015 – 2019, като сега към тях се присъединяват Корнелия Маринова и Мадлена Бояджиева – спечелили кметската надпревара съответно в Община Ловеч и Община Тетевен. 
През мандат 2007 – 2011 всички кметове на общини от РСО „Централна Стара планина” са мъже.
• кметът на Община Летница встъпва в своя 5-ти мандат
• тандемите кмет – председател на Общински съвет се запазват в общините Антоново, Габрово и Луковит

Община Антоново: Хайредин Мехмедов

Община Априлци: Димитър Кокошаров

Община Габрово: Лена Георгиева

Община Дряново: Тодор Георгиев

Община Елена: Стоян Златев

Община Летница: Валентин Иванов

Община Ловеч: Петър Цолов

Община Луковит: Калин Василев

Община Омуртаг: Метин Исмаил

Община Севлиево: Здравка Лалева

Община Тетевен: Мария Стойчева

Община Троян: Николай Тодоров

Община Трявна: Силвия Кръстева

Община Угърчин: Тихомир Мирчев

Община Ябланица: Румен Петров

 

Спорна работа през мандат 2015 – 2019 година!

1 3Изчакал и последните изборни резултати, за да Ви представи имената на новоизбраните кметове и председатели на Общински съвети, пред Вас е новият Брой 5/2015 г. на информационния бюлетин на РСО „Централна Стара планина”. В него ще намерите кратка статистика за местните избори в числа и реалности – колко са регистрираните кандидати, колко са избраните кметове на първи тур, колко са дамите в местната власт и къде тандемите кмет-председател на Общински съвет се запазват и в настоящия мандат.

Какво ще носи закрила на Елена, кой ще ръководи мрежата за устойчиви обществени поръчки и как отпразнуваха 14 октомври общините Габрово, Дряново, Севлиево и Троян ще научите още от неговите страници. Ще намерите и материали за приключилите мащабни инвестиции във водните сектори на Габрово, Луковит и Троян, за новооткрития информационен център за мобилни услуги и реновирани читалища в Трявна, ще разберете защо шестото издание на Деня на здравословното хранене и спорта се превърна в истински празник.

Желаем Ви приятно четене!

http://www.rso-csp.org/images/buletin/buletin-5-2015.pdf

Запазва се тенденцията за увеличаване броя на жените в местната изпълнителна власт на старопланинските общини. През изминалия мандат начело само на две от 15-те общини бяха дами – Таня Христова (Община Габрово) и Донка Михайлова (Община Троян). Свидетелството за добре свършената от тях работа е неоспоримо: избрани са за кметове и за следващия мандат. Към тях се присъединяват Корнелия Маринова и Мадлена Бояджиева – спечелили кметската надпревара съответно в Община Ловеч и Община Тетевен. Т. е 26,7% от кметовете в РСО „Централна планина” в периода 2015 – 2019 година ще бъдат жени.

За съпоставка: През мандат 2007 – 2011 година всички кметове на общини от РСО „Централна Стара планина” са мъже.

Страница 1 от 7

© 2020. All Rights Reserved.