2016

150През 2018 г. се навършват 150 години от обявяването на Троян за град. В тази връзка по инициатива на кмета на общината Донка Михайлова в края на 2016 г. бе създаден 15-членен Организационен комитет от бивши кметове, председатели на постоянни комисии в Общински съвет, експерти от администрацията, представители на културни институции и медии. Вече е съставена структурата на основните инициативи, които ще бъдат реализирани под знака на „150 години – град Троян“.

Програмата за отбелязването на годишнината включва инфраструктурни дейности, юбилейни издания и празнични чествания. Очаква се през 2018 година да приключи реконструкцията на сградите на Общината и на НЧ „Наука-1870 г.“, обновяването на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства и на галерия „Серякова къща“. За празника ще бъде издадено двутомно издание „Документи, открития, събития и личности“, фотоалбум-пътеводител „150 кадъра от Троян“, албум с филм и песни за Троян. Програмата предвижда и множество празнични чествания за достойно отбелязване на годишнината.

1 9В очакване на светлите празници, с уханието на сняг и топлината на огнище, при вас пристига последният за тази година информационен бюлетин на РСО „Централна Стара планина“. От него ще научите как сдружението се подготвя за Европейските дни на художествените занаяти през 2017 година, кои са трите дами от старопланинските общини, наредили се сред най-достойните кметове за 2016 г. и как Община Ловеч ще преобрази своята образователна инфраструктура и централната си градска част. Ще разберете кой е първият план за управление на пещера в България и ще притаите дъх пред историята на влюбената двойка, която остава завинаги на централния площад на Севлиево. Желаем ви приятно четене!

http://www.rso-csp.org/images/buletin/buletin-6-2016.pdf

listoГаброво е един от 14-те европейски града, които ще се борят за екологичната награда на Европейската комисия – „Европейско зелено листо“ за 2018 година. Единствената българска кандидатура е официално приета и изпратена за оценка на екипа, който се състои от 12 независими експерти – професионалисти в различни тематични сфери. 

Габрово ще се състезава с албанския град Кукъс, белгийския Льовен, германския Лудвигсбург, шведския Ваксьо, италианския Гроталие, испанските Лорка и Жирона, португалските Оливейра ду Оспитал, Барейро и Фундао, литовските Алитус, Йонава и Таураге.

Кандидатите за наградата „Европейско зелено листо 2018“ ще бъдат оценявани на базата на критерии като зелена икономика, енергийни характеристики, мобилност, биоразнообразие, качество на въздуха, управление на отпадъците, управление на питейните и отпадните води, добри практики. След оценка на всички предложения ще бъдат подбрани няколко кандидатури, които ще трябва да направят презентации пред журито през месец април 2017 г. Могат да бъдат избрани до двама финалисти.

В своята кандидатура Община Габрово акцентира върху постиженията в сферата на енергийната ефективност, подобренията в транспортната достъпност и градската среда, управление на зелената система, новоизграденото регионално депо за отпадъци и реализацията на проекта за воден цикъл. Важен момент са дейностите по обществена осведоменост и гражданско участие в посочените сфери.
Носителите на екологичната награда ще бъдат обявени през юни месец следващата година на церемония в германския град Есен, който е избран за Европейска зелена столица на 2017 г.

Конкурсът „Европейско зелено листо“ е отворен към градове с население между 20 000 и 100 000 души. Инициативата оценява труда и успеха за постигане на ,,зелен растеж“, като наградата се присъжда на онзи град, който приложи най-добре зелените идеи. Победителите поемат ролята на посланик и насърчават други градове да последват техния пример.

Страница 1 от 14

© 2020. All Rights Reserved.