В Карлуково отбелязаха 120 години от рождението на Дико Илиев

dsc03826

Тържествено честване по случай 120 години от рождението на Дико Илиев се проведе в родното село на композитора Карлуково на 15 февруари 2018 г.

Празничното събитие се състоя на площада в луковитското село, пред паметника на маестрото. То бе организирано под егидата на народния представител Калин Василев и със съдействието на кметовете на общините Луковит и Ловеч – Иван Грънчаров и Корнелия Маринова. Специален гост бе областният управител на Ловеч Георги Терзийски.

Домакинът на проявата – кметът на Карлуково Васил Тодоров, произнесе възторжено слово за големия композитор, диригент и музикант, с което изрази гордостта на всички жители на селото и общината от това, че чародеят на българското хоро е техен земляк.

На паметника на Дико Илиев бяха поднесени венци и цветя от признателните жители и официални лица. Скулптурната композиция е открита за 90-годишнината на маестрото и вече 30 години напомня, че Карлуково е родното място на автора на безсмъртното „Дунавско хоро“.

Духовият оркестър при Община Ловеч с ръководител Тотко Рогашки изнесе концертна програма, чийто репертоар включваше творби на Дико Илиев. С изпълнение на Дайчово хоро се представи и детски танцов състав „Луковитски бисери“ с хореограф Митко Събчев при НЧ „Съзнание 1895“ гр. Луковит. Почит към композитора отдадоха жителите на Карлуково, учители и ученици от луковитските СУ „Алеко Константинов“ и НУ „Инж. Вълков“, културни дейци и общественици от съседните села Петревене, Румянцево и Беленци.

Дико Илиев е не само творец от национална, но и от световна величина. Създател е на нов музикален жанр – хоро за духов оркестър. Композирал е 56 хорà, 22 марша, народни китки, валсове, танга, румби, рапсодия „Танц на жетварките“ за духов и симфоничен оркестър.

Празненствата в община Луковит за годишнината ще продължат през месец май в гр. Луковит, когато в програмата на Традиционните майски дни на културата се предвиждат концерти на духови оркестри.

Снимка: Община Луковит

© 2020. All Rights Reserved.