ГАБРОВО Е ДОМАКИН НА ФОРУМ ЗА КРЕАТИВЕН ТУРИЗЪМ

EMO-Etar-2017-Avgust-1835

Форум за Креативен туризъм: „Творчеството е пътят!“ ще се проведе в Габрово на 2 март. Форумът е част от програмата на информационен тур Creative Bulgaria, който Община Габрово организира в партньорство с Общините София, Троян, Велико Търново, Пловдив и Министерство на туризма. По време на тура туроператори, журналисти и блогъри от 11 държави, работещи в областта на креативните форми на туризъм, ще се запознаят с възможностите на представените градове.

По време на форума ще бъдат засегнати темите за развитието на потенциала на креативните дестинацииq очакванията на туроператорите и туристите, успешното им представяне на пазара, обогатяване и управление, откриване и използване на иновативното в тях. Ще се представят и добри практики.

Какво е креативен туризъм?

Една от най-динамичните и развиващите се форми на устойчив туризъм в световен мащаб, която свързва локалните традиционни ресурси и творческия потенциал на местното население с новите очаквания на туристите. На преден план в туристическата индустрия все повече стои преживяването. Новите пътешественици искат да опознаят като докоснат, преживеят, направят, научат, усетят и вкусят. Различни форми на арт резиденции, обучение в занаяти, танци, посещение на фабрики, дестилерии, кулинарни курсове, работилници, преживявания сред розите в България, в оризовите полета в Тайланд или пък сред френската лавандула ... всичко това днес се приема като висок клас туризъм, който провокира нашата креативност и дестинациите се приемат на сетивно и емоционално ниво.

Креативният туризъм е ценен за местната икономика, тъй като основен фактор за развитието му е участието на местното население, а Община Габрово целенасочено работи върху развитието му, признание за което е и присъединяването на града ни към мрежата на Творческите градове на ЮНЕСКО.

Лектори във форума са хора с дългогодишен опит в сферата: Каролин Курет - основател и директор на Световната асоциация за Креативен туризъм (http://www.creativetourismnetwork.org), Александра Тоуза – директор на Испанската асоциация за индустриален туризъм и на платформата „I’m a local“ (http://www.imalocal.es/), Нераша Уонгмаса - президент на Тайландската асоциация за екологичен и приключенски туризъм (http://www.teata.or.th/), Майкъл Блек – основател и директор на Международната мрежа за туризъм и бизнес „New Destinations“ (http://www.newdestinationsnetwork.com/). За възможностите за креативен туризъм в Етнографски музей на открито „Етър“ ще говори доц. доктор Светла Димитрова, директор на ЕМО Етър, а темата „Креативност и хумор“ е поверена на директора на Музей „Дом на хумора и сатирата“ г-жа Маргарита Доровска.

Форумът ще се проведе на 2 март от 14 до 17 часа в зала „Възраждане“ в Габрово. Отворен е за туроператори, журналисти, творчески индустрии и бизнеси, културни институции, представители на туристическия бранш и всички, които се интересуват от новите концепции за пътешестване.

Изисква се регистрация на сайта на събитието - https://creative.gabrovo.bg/registratziya. Предвиден е симултанен превод.

Снимка: Община Габрово

© 2020. All Rights Reserved.