НАЙ-ДОБРИЯТ МАЙСТОР ПИЦАР В СВЕТА ПРОСЛАВИ И ЕЛЕНСКИЯ БУТ

pizzaУникална пица с еленски бут и българска розова вода донесе победата на българина Радостин Кирязов в световния шампионат за приготвяне на пици. Състезанието се проведе миналата седмица в италиански ресторант в Порто, Португалия, собственост на Антонио Мезеро – настоящ световен шампион на неаполитанската пица. Радостин Кирязов е президент на Българската асоциация на пицарите, член е и на Световната федерация, носител на много международни награди, сред тях призът „Златната лопата“ от световното първенство през 2005 г., шести в света през 2009 г. с пицата си с формата на Мадарския конник. Радостин е консултант по целия свят, почетен лектор в десетки държави, добър и ведър човек, раздаващ знанията си на други, прозрял, че колкото повече даваш от себе си, стократно ти се връща.

Наричат го магьосникът пицар. Роден е във Варна, но се оказа, че като ученик е прекарал три лета в Еленския балкан, по-точно в малката махала Косевци в района на село Дрента.

„От тогава познавам вкуса на еленския бут. В това прекрасно кътче, сред добри и трудолюбиви хора се научих на много неща, които се оказаха полезни за бъдещата ми професия. Научих се да паса крави, да доя овце и кози, да яздя кон, показаха ми как се правят сирене и кашкавал при домашни условия.

Вълнуващо преживяване беше ходенето ни на лятно кино в Елена, дори си носехме столчета, та да не гледаме прави – толкова много зрители се събираха под открито небе – разказва ненадминатият пицар за не толкова известни факти от интересната му биография.

За мен това е незабравимо време, с много спомени. А за пицата, която стана №1, избрах еленски бут, защото този деликатес заслужава специално внимание. Той се нарежда сред българските продукти, с които се гордеем, имат характер, стил, история. Заложих на добрата комбинация и добрия баланс на автентични продукти и спечелих, а и съдиите търсеха точно това. Осемчленно жури от световни майстори пицари заедно с винопроизводители оценяваше състезателите. В съдийската комисия бе и президентът на Асоциацията на пицарите в Неапол – все хора, които знаят какво ядат и оцениха високо моята пица.

Тестото е замесено с българска розова вода от село Ръжена. Няколко капки от нея променят вкуса му, то става неагресивно, дори любопитно. Пицата гарнирах с еленски бут, чийто вкус определено се усеща, със зрял кашкавал от овче мляко, манатарки, суджук от козе месо с трюфел от Велико Търново, крокмач, тученица и черен трюфел.“

Радостин Кирязов споделя още любопитни подробности за конкурса. Важно условие за успеха е било пицарите да представят своите творения в съотношение с вина, характерни за района на Порто – сладко десертно и червено плътно вино. Българинът отива на финала с пицата си за червено вино, като в презентацията включва наши национални мотиви.

„За мен първото място беше пълна изненада. Все пак участваха шампиони по приготвяне на пица, сред тях и 12-кратният шампион Тони Джеминиани, притежател на рекорд на Гинес за направата на най-голяма пица с въртене на тестото във въздуха. Шампионатът в Порто се проведе като световното по футбол – четвърт финал, полуфинал и финал. Участваха представители от 10 държави. Петима пицари отпадаха и аз вече си мислех, че съм в тази петица. Дори си бях избрал по-предно място, за да наблюдавам състезанието и чаша вино да потуша напрежението. От първите петима за финала продължихме трима. Отново трябваше да правя пица и добре, че се бях заредил с повече еленски бут. Тук е мястото да благодаря на екипа на столичния ресторант „Космос“ за помощта при подбора на продуктите за създаването на пицата. Чрез менютата си изисканото заведение прави чудесна реклама на еленския деликатес.

Победителят в световния шампионат обявиха чак на гала вечерята. Горд съм, че успях и зарадвах много българи. Изпитах неописуеми чувства, когато чух българския химн, а организаторът развяваше българското знаме и всички ми се радваха“.

Съвети за хубава пица шеф готвач Радостин Кирязов дава в своята книга „Panne, Pizza e Passione“. Препоръката му към всеки, който се залавя с това кулинарно изкушение е да включи и по щипка любов, елегантност, респект и уважение. През новата година световният шампион пицар пожелава на еленчани да са здрави, да се гордеят с това, което правят, да го развиват, за да го има години напред.

Източник: Община Елена

© 2020. All Rights Reserved.