ГАБРОВО И СЕВЛИЕВО КАНДИДАТСТВАТ С ОБЩ ПРОЕКТ ЗА ЕЛЕКТРОБУСИ

El Bus OPTОбщина Габрово подаде проектно предложение за развитие на екологични, безопасни, функционални и енергийно ефективни транспортни системи на територията на Габрово и Севлиево. Кандидатстването е по процедурата „Екологосъобразна мобилност“ на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ).

Проектът предвижда закупуване на седем нови електрически автобуса с нулеви емисии – пет от тях с дължина 7 метра и два високоподови по 12 метра. Те ще заменят амортизираните превозни средства, които обслужват линията Габрово – Севлиево и селата. Планирано е да има и седем зарядни станции за тях.

Според разработката габровци ще могат да се възползват от удобството на съвременна система за електронно таксуване в градския транспорт. Пътниците ще избират от няколко начина за закупуване на билети, а мобилната услуга ще дава информация за времето на пристигане, избор на маршрут, алтернативно придвижване и други полезни функционалности.

Предложението включва още поставяне на допълнително осветление на 22 пешеходни пътеки в Габрово, както и инфраструктура за осветяване на 60 пешеходни пътеки в Севлиево. Освен това е заложено и изграждане на велоалея по ул. „Стефан Пешев“ в района на севлиевския жилищен комплекс „Д-р Атанас Москов“.

Ако бъде одобрен, проектът ще се изпълнява в партньорство с Община Севлиево и „Общински пътнически транспорт“ ЕООД – Габрово. По компонента „Устойчив транспорт“ на НПВУ допустими кандидати за предоставяне на средства са 40  градски общини, сред които са Габрово и Севлиево. Задължително е кандидатстването в партньорство между минимум две общини и един оператор на обществен транспорт.

Максималният срок за реализация на дейностите е 24 месеца. Общата стойност на проекта е 10 411 082.36 лв., от тях 2 010 985.65 лв. е собственото финансиране на Община Габрово, а 155 122.59 лв. е приносът на Община Севлиево. Подадените по процедурата заявления ще бъдат разглеждани на конкурентен принцип.

Източник: Община Габрово

КОНТАКТИ

Адрес

5300 Габрово
ул. Опълченска 9

Телефон

(066) 804 613

Image
Image
rocky-mountain-NEGATIVE

ПАРТНЬОРИ

Image
Image
Image
Image
© 2020. All Rights Reserved.