ЧАША С ОТЛЕЖАЛА ТРОЯНСКА СЛИВОВА РАКИЯ, МОЛЯ!

aged Troyan rakia with tumblersОбщина Троян е всеизвестна със своята керамика и сливовата си ракия, а техните производители вървят уверено напред, като пазят най-доброто от традициите и се съобразяват с изискванията на настоящето. Пресичат ли се пътищата на тези местни бизнеси и може ли едно плюс две да е повече от три?

Отговорът идва от един от водещите български производители на ракия и неговата находчива идея да свърже двете производства в един краен продукт. Резултатът е подаръчен комплект, нарича се „Стара троянска сливова ракия с керамични чаши“ и е пуснат на пазара през м. октомври 2020 г.

За да валидира своята бизнес идея, „ВИНПРОМ - Троян” АД прави пазарно проучване за продажбите на подобен тип подаръчни кутии в България и чужбина, събира необходимата информация чрез своята търговска мрежа, идентифицира целевите групи (българските и балканските общности в чужбина), привлича за партньори Метро-България и малки български магазини в Германия, Великобритания, Испания, Франция и Малта.

Съгласно концепцията на дружеството, керамичните чашки трябва да са ръчно изработени и с естетичен дизайн, като в декорацията е задължително да присъства типичната за троянската керамика шарка „капка”. В организираната процедура за избор на грънчар най-добър прототип на продукта предлага ЕТ „РАДИЛИНА“.

Кой е победителят?

  • малка семейна фирма, създадена преди 40 години в Троян;
  • специализирана в производството на керамични изделия за дома, сувенири и чаши за напитки;
  • творци, които експериментират и с лекота приемат предизвикателствата, пред които се изправят;
  • реални пазители на традицията в производството на керамични съдове, предавана от поколение на поколение;
  • като задружно семейство и притежаващи необходимите умения, те с лекота могат да удовлетворят изискванията за производството на 1000 подаръчни комплекта, необходими за излизане на пазара.

Подаръчният комплект, съдържащ бутилка отлежала 7 годишна троянска ракия и две ръчно изработени керамични чашки, носи ползи и на двамата партньори: „ВИНПРОМ - Троян” АД и ЕТ „РАДИЛИНА“. В резултат от успешната маркетингова стратегия, която включва и онлайн промоции, съвместният продукт се продава във физически и онлайн магазини, като достига до нови пазари и клиенти.

© 2020. All Rights Reserved.